Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > 21% “korting” op zonnepanelen

21% “korting” op zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen plaatsen mogen de btw terugvragen. Zij worden door de belastingsdienst aangemerkt als ondernemer voor de btw vanwege de stroom die ze terugleveren aan de energiemaatschappij. Moet je echter je dak repareren voor plaatsing? Dan krijg je die btw helaas niet terug.

Voordelig zonnepanelen aanschaffen
De 21% btw die je betaalt bij de aanschaf van zonnepanelen krijg je terug. En dat levert je dus een mooi voordeel op. De belastingdienst ziet een particulier als ondernemer omdat hij stroom levert aan een energiemaatschappij. Over de geleverde stroom moet je echter wel btw berekenen. Dankzij de zogenaamde kleine ondernemersregeling hoef je deze btw niet af te dragen. Fijn hè? Let op: dit geldt alleen als de te betalen btw in een jaar minder dan € 1.345 bedraagt.

Exclusief reparatiekosten
Zonnepanelen kunnen alleen geplaatst worden op een dak dat in goede staat is. Vaak zie je dat er voor plaatsing een reparatie aan het dak noodzakelijk is. De btw die je betaalt over de reparatiekosten kun je als particulier helaas niet terugvragen. De rechter in Groningen kwam tot dit oordeel. De reparatie van het dak levert namelijk geen afzonderlijk investeringsgoed op. Het dak is simpelweg onderdeel van de woning en behoort doorgaans tot het privévermogen.

Reparatie van het dak onvermijdelijk
Daarnaast nam de rechter mee dat er geen rechtstreeks verband is tussen de reparatie en de zonnepanelen. Reparatie van het dak moet toch gebeuren, ook wanneer er geen zonnepanelen worden geplaatst. Daarnaast worden de reparatiekosten niet doorberekend in de prijs van de terug te leveren stroom.

Onlangs zonnepanelen geplaatst? Of ben je dat van plan? Onze adviseurs helpen je graag met de btw-teruggave. We zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per e-mail via philipsen@philipsen.nl

Plaatsingsdatum: 06 September 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs