Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Aanmelden nieuwe Kleineondernemersregeling vanaf 1 juni

Aanmelden nieuwe Kleineondernemersregeling vanaf 1 juni

De kleineondernemersregeling in de btw wordt in 2020 herzien. Wil je als ondernemer de nieuwe KOR toepassen, dan moet je dit melden bij de belastinginspecteur. Dit kan vanaf 1 juni.

Kleineondernemersregeling herzien
De huidige regeling gaat nog uit van een per saldo af te dragen bedrag aan btw: ondernemers die per saldo € 1.883 of minder aan btw per jaar hoeven af te dragen, krijgen een korting. Als je in een jaar niet meer dan € 1.345 aan btw af hoeft te dragen, hoef je zelfs helemaal niets te betalen.

Ondernemers die per saldo geen belasting hoeven te betalen, kunnen op verzoek ontheven worden van de administratieve verplichting van de btw. In dat geval mag je ook geen btw op je facturen vermelden en mag je de betaalde btw ook niet in aftrek brengen.

Vanaf 2020 wordt de kleineondernemersregeling dus herzien. Deze nieuwe regeling hanteert een grens van € 20.000 aan omzet. Maak je in totaal minder omzet, dan kun je ervoor kiezen om geen btw in rekening te brengen. Deze regeling is niet verplicht.

De nieuwe regeling gaat ook gelden voor rechtspersonen, zoals bv’s. Die kunnen geen gebruik maken van de huidige regeling.

Vrijstelling of niet?
Wanneer je kiest voor de vrijstelling zijn dit in grote lijnen de gevolgen:

  • Je brengt geen btw meer in rekening bij je klanten;
  • Je kunt de btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen niet meer aftrekken of terugvragen;
  • Je doet geen btw-aangifte meer.

Overschrijding van omzetgrens
Kies je ervoor om gebruik te maken van de nieuwe KOR en overschrijdt je de omzetgrens van € 20.000 in de loop van het jaar, dan ben je vanaf dat moment gewoon btw-plichting. Inclusief alle bijkomende fiscale en administratieve verplichtingen.

Maak je keuze
Is de nieuwe KOR interessant voor jouw onderneming en wil je deze meteen vanaf 1 januari 2020 toepassen, dan moet je dit melden bij de belastinginspecteur. Dat kan vanaf 1 juni 2019. Zorg dat je melding vóór 20 november 2019 binnen is, anders gaat de nieuwe KOR pas een kwartaal later in.

Heb je nu al ontheffing van administratieve verplichtingen rondom de btw, dan hoef je je niet aan te melden. De Belastingdienst meldt je dan automatisch aan voor de vrijstelling. Je ontvangt hierover een aparte brief van de Belastingdienst.

Let wel op: je keuze voor toepassing van de KOR kan slechts éénmaal per drie jaar worden herzien. Zorg dus dat je een goed onderbouwde beslissing neemt. Wil je hier graag in geadviseerd worden? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 29 Mei 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs