Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Algemene voorwaarden… Fijn dat je ze hebt, maar zijn ze wel van toepassing?

Algemene voorwaarden… Fijn dat je ze hebt, maar zijn ze wel van toepassing?

Ondanks dat niemand ze ooit leest, ben je een verstandige ondernemer en heb je Algemene Voorwaarden opgesteld. Heel goed, maar… ze zijn niet van toepassing als je ze niet op de juiste manier of het juiste moment met je klanten deelt.

Deel je Algemene Voorwaarden op het juiste moment
Je hebt het contract gesloten met je klant en denkt ineens “Oja…ik zal onze Algemene Voorwaarden nog even toesturen.” Dan ben je helaas te laat en zijn je AV niet van toepassing op de overeenkomst. Eigenlijk is het heel simpel: je Algemene Voorwaarden zijn afspraken die je maakt. Je (potentiële) klant moet daarvan op de hoogte zijn vóórdat je een overeenkomst sluit.

Als je wilt dat jouw AV gehanteerd worden, dan heb jij een zogenaamde informatieplicht. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je klant op de hoogte is van je voorwaarden, zonder dat de andere partij er naar moet zoeken. De Hoge Raad heeft zelfs de uitspraak gedaan dat het ook niet voldoende is als je AV eenvoudig te Googelen zijn. Je moet het je klant zo makkelijk mogelijk maken om op de hoogte te zijn van je Algemene Voorwaarden. Dit wordt ter hand stellen genoemd.

Dienst of product
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het ter hand stellen van je AV. Daarbij moet je eerst kijken naar wat je als bedrijf aanbiedt en op welke manier. Verkoop je producten via een webshop dan gelden er andere regels dan wanneer je een dienst levert. Zo kan het bij een dienst al voldoende zijn om naar een webadres te verwijzen waar de algemene voorwaarden te vinden zijn.

Lever je een product, dan gelden er strengere eisen voor het ter hand stellen. Met name voor de ‘kleinere’ bedrijven. Voor grote wederpartijen (bedrijven met meer dan 50 werknemers) is het makkelijker: bij een grote onderneming wordt ervan uitgegaan dat kopers zélf (na een verwijzing) op zoek gaan naar de algemene voorwaarden.

Niet vreemd als je door alle regels en uitzonderingen niet meer weet wat je nu moet doen… Twijfel je over het wel of niet ter hand moeten stellen van je AV, dan is het nooit verkeerd om ze mee te sturen. Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor meer duidelijkheid hierover.

Algemene Voorwaarden deponeren of niet?
Je bent zeker niet verplicht om je AV te deponeren bij de KvK. Zoals je hebt gelezen, ben je verplicht je AV ter hand te stellen, waardoor deponeren geen toegevoegde waarde heeft (behalve voor grote wederpartijen). Er is één situatie waarbij deponeren wel handig is; als je AV zó omvangrijk zijn dat je ze niet per mail toe kunt sturen en niet in een reguliere enveloppe passen.

Addertje onder het gras
Heb je je AV ter hand gesteld, vergeet dan niet ze ook nog van toepassing te verklaren door bijvoorbeeld in je offerte te vermelden "Op deze offerte zijn onze algemene voorwaarden van toepassing". Anders zijn ze alsnog niet van toepassing.

Wil je graag meer weten over Algemene Voorwaarden, het laten opstellen of controleren hiervan en/of hoe je deze aan je (potentiële) klanten ter hand stelt? Neem dan contact op met onze collega Chantal Fleuren, junior jurist. Zij is telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 29 Oktober 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs