Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Belangrijke zaken voor minderjarige (startende) ondernemers

Belangrijke zaken voor minderjarige (startende) ondernemers

Ben je een minderjarige (startende) ondernemer? Lees even verder, wij hebben de vijf belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Nog geen 18 en al ondernemer
Ben je nog geen 18 en heb je een eigen bedrijf of wil je een eigen bedrijf beginnen? Hieronder vind je de vijf belangrijkste zaken waar je als minderjarige op moet letten en rekening mee moet houden.

 1. Ben je geschikt als ondernemer?
  Een goed idee is waar je mee begint als je een eigen bedrijf wilt starten, maar dat is niet het enigste. Je wilt ook weten of je over voldoende ondernemerskwaliteiten beschikt. Behalve de benodigde papieren moet je ook kennis hebben over marketing, financiële zaken en is het handig als je weet hoe je een netwerk opbouwt.

  De Kamer van Koophandel heeft hiervoor een online krachtmeting ontwikkeld, waarmee je kunt testen hoe sterk je bent in ondernemen. Na het maken van de test vind je over alle onderwerpen meer informatie.
 1. Ben je fiscaal ondernemer?
  Als je als ondernemer start, word je niet altijd meteen als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien. Dat hangt bijvoorbeeld af van het aantal uren dat je met je bedrijf bezig bent, de omzet die je maakt, wie je klanten zijn en in welke mate je ondernemersrisico loopt. Ben je alleen beperkt hobbymatig bezig voor een paar vrienden, kennissen of familie, dan ziet de Belastingdienst je waarschijnlijk (nog) niet als ondernemer.

  Op de site van de Belastingdienst kun je de OndernemersCheck doen om te checken of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
 1. Je bent fiscaal ondernemer. En dan?
  Als je door de Belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan moet je (ook als minderjarige) belasting betalen over de inkomsten. Ziet de Belastingdienst je niet als fiscaal ondernemer, dan komen je inkomsten ten laste van je ouders.

  Gaat het zo goed met je bedrijf dat je zelfs vermogen opbouwt, dan heeft dat ook gevolgen voor je ouders. Zij moeten dit meetellen in box 3 en daar belasting over betalen. Door (een deel van) het opgebouwde vermogen in je bedrijf te laten zitten, kun je dit (deels) voorkomen.  
 1. Niet beslissingsbevoegd
  Als minderjarige mag je zelf geen beslissingen nemen. Bij grote beslissingen moeten je ouders voor jou tekenen. Ben je 16 of 17 dan kun je dit voorkomen door bij de rechtbank om een handlichting te vragen. Hiermee kun je zelf bijvoorbeeld een lening afsluiten en personeel aannemen.
 1. Informatie en advies
  Er zijn veel regels, wetten en uitzonderingen. Je kunt zelf niet alles weten. Ga dus op zoek naar de nodige informatie en laat je adviseren. De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst zijn hier goede partijen voor. En zorg dat je een betrouwbare adviseur in de buurt hebt voor advies passend bij jouw situatie.

Onlosmakelijk verbonden
Het leven van een ondernemer kan heel mooi zijn: je bent zelfstandig, mag zelf je beleid bepalen, je kiest zelf hoe je dingen aanpakt. De keerzijde is dat je heel andere risico’s loopt dan wanneer je in loondienst bent.

Ben je ondernemer of ga je ondernemen dan krijg je te maken met administratie en financiële zaken, deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Is dit niet jouw kracht? Schakel dan een adviseur in en besteed deze taken uit. Dan kun jij je richten op je core business. Ook in de opstartfase is het belangrijk om te sparren met een adviseur over onder andere je risico’s en de bedrijfsstructuur. Wil je graag weten hoe dit in de praktijk werkt? Kom eens met ons praten. We zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 15 Juli 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs