Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Bezwaar maken bij onjuiste WOZ-waarde

Bezwaar maken bij onjuiste WOZ-waarde

Heb je de nieuwe WOZ-waarde voor je woning of bedrijfspand ontvangen, maar klopt deze naar jouw mening niet? Maak dan binnen 6 weken bezwaar.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
Er zijn verschillende methodes om de WOZ-waarde vast te stellen. Voor woningen maken gemeentes meestal een vergelijking met verkoopcijfers van andere woningen. Bij bedrijfspanden wordt vaak gekeken naar de huur.

Bij het bepalen van de waarde wordt er (als het goed is) al gekeken naar waardedrukkende factoren. Deze kunnen betrekking hebben op het pand zelf, zoals vochtoverlast en achterstallig onderhoud, maar ook omgevingsfactoren zoals geluidsoverlast. Gemeentes kunnen niet alle onroerend goed individueel taxeren, dus wil het wel eens gebeuren dat deze factoren niet meegenomen zijn bij het bepalen van de WOZ-waarde. In de WOZ-beschikking kun je zien hoe de waardebepaling tot stand is gekomen. Komt deze niet overeen met jouw verwachting, dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken. De top 5 bezwaren is: 

  1. Geluidsoverlast
  2. Stankoverlast
  3. Slechte bereikbaarheid / parkeeroverlast
  4. Achterstallig onderhoud
  5. Bodemverontreiniging

Te hoge of te lage WOZ-waarde
De WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand is beslissend voor je aanslag OZB (onroerendezaakbelasting), maar het heeft ook invloed op andere heffingen zoals het eigenwoningforfait in de aangifte inkomstenbelasting.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om bezwaar te maken als je de vastgestelde WOZ-waarde te laag vindt. Een hogere WOZ-waarde kan soms wenselijk zijn als je bijvoorbeeld van plan bent om het pand te verkopen of bij het verkrijgen van een hypotheek.

Heb je vragen over je WOZ-beschikking? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 18 Maart 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs