Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Blog: Btw-aangifte… zelf doen of overlaten aan je adviseur?

Blog: Btw-aangifte… zelf doen of overlaten aan je adviseur?

Als ondernemer moet je btw-aangifte doen. De ene roept dat het een karweitje van niks is, terwijl een ander met zijn handen in het haar zit. Wat is wijsheid: zelf doen of een adviseur inschakelen? In deze blog geef ik je wat handvatten om een goede keuze te maken.

Aangenaam
Ik stel me graag even voor: mijn naam is Thomas van de Water en afgelopen november ben ik gestart met de opleiding Schakeltraject Accountancy & Controlling, zo maak ik in korte tijd kennis met het vak accountancy. Bij Philipsen Accountants | Adviseurs leer ik alles in de praktijk; ik kijk en luister veel mee bij collega’s en spring bij waar mogelijk. Zo heb ik al veel geleerd over de btw-aangifte én kennis gemaakt met de bijkomende frustraties van ondernemers. Vandaar deze blog, om ondernemers een beetje wegwijs te maken in de bijzondere wereld van de btw-aangifte.

Per maand, per kwartaal of per jaar?

Terug naar de basis
Misschien overbodig, maar ik wil je toch graag even meenemen naar de basis: wat is btw? Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en is de belasting die je betaalt over de gemaakte omzet. Voor de meeste ondernemingen geldt dat ze de btw-aangifte per kwartaal moeten doen, maar er zijn uitzonderingen: moet je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betalen, dan moet je maandelijks aangifte doen. Ben je per jaar minder dan € 1.883 aan btw verschuldigd, dan mag je jaarlijks aangifte doen. De Belastingdienst bepaalt wanneer je je aangifte moet doen. 

Wie zijn billen brandt…
...moet op de blaren zitten inderdaad. Ik ga je niet bang maken, alleen duidelijk vertellen wat de risico’s zijn van het onjuist, te laat of niet doen van je btw-aangifte. Want eerlijk is eerlijk, de meeste ondernemers zijn ondernemers, geen administratief medewerkers en hebben niet zo’n zin in de btw-aangifte. Nou, ik kan je vertellen dat het zéker verstandig is om ervoor te zorgen dat je aangifte klopt én op tijd is.

De Belastingdienst is in beginsel niet flexibel wat betreft de deadline voor je aangifte: 1 minuut te laat is gewoon te laat, heel simpel, maar hard. Ben je te laat met de aangifte, dan krijg je een verzuimboete van € 65. Ik hoor je al denken “Oooh, dat valt wel mee, waarom die ophef?”. Nou, er bestaat ook nog een betaalboete. Die krijg je als je te laat betaalt en die kan oplopen tot € 5.278. Dat is nogal een bedrag. En val je in herhaling, dan kan de boete nóg hoger worden. Zorg dus dat je je btw-aangifte goed en tijdig doet, dat scheelt je een hoop geld.

Te laat, is te laat. Zo simpel is het. 

De valkuilen
De eerste valkuil is ondertussen wel duidelijk: zorg dat je op tijd je aangifte doet én betaalt. En vergeet niet dat de Belastingdienst alleen kijkt naar wanneer zij het bedrag ontvangen en niet naar wanneer jij het overgemaakt hebt. De Belastingdienst heeft een ING-rekening. Heb jij een andere bank, houd dan rekening met een paar dagen verwerkingstijd.

Als tweede belangrijk: de datum op de factuur is leidend voor je btw-aangifte. Het maakt niet uit of de factuur wel of niet betaald is in dezelfde periode, je moet de btw aangeven in het tijdvak van de factuurdatum. Als uiteindelijk blijkt dat je klant de factuur niet of slechts gedeeltelijk betaalt, dan mag je de btw over het niet betaalde bedrag later terugvragen.

Het derde punt is voor heel veel ondernemers herkenbaar: je bent het bonnetje kwijt, maar je weet het bedrag nog en wilt wel de btw terugvragen. Dat is helaas dikke pech… zonder bon of factuur kun je de btw niet terugvragen.

Nog meer om rekening mee te houden

Ik kan nog veel meer vertellen over de btw-aangifte en waar je rekening mee moet houden. Zo is bijvoorbeeld het privé-gebruik van de auto de laatste jaren een hot issue, gelden er andere tarieven voor prestaties naar/in het buitenland en is er regelmatig discussie of btw op eten en drinken voor je medewerkers wel of niet aftrekbaar is. En dit nog maar het topje van de ijsberg…

Uitbesteden of zelf doen?

Begint het je te duizelen? Dat is niet gek. Er zijn veel regels, wetten en misschien wel net zoveel uitzonderingen. Je weet nu in grote lijnen wat het nut is van het (op tijd en correct) doen van de btw-aangifte, het risico als je het niet (juist) doet en een aantal valkuilen. Als goede ondernemer ga je met deze informatie doen waar je goed in bent: overwegen of jij zelf de tijd gaat investeren in je btw-aangifte of dat je het uitbesteedt aan je adviseur. Belangrijkste is dat het goed gedaan wordt, dat scheelt je een hoop geld én tijd.

Heb jij moeite met je btw-aangifte, wil je graag wat begeleiding of je btw-aangifte helemaal uitbesteden? Laat het mij of mijn collega’s weten, wij komen graag een keer bij je langs. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 13 December 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs