Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Blog: Wanneer stap je over van een eenmanszaak naar een bv?

Blog: Wanneer stap je over van een eenmanszaak naar een bv?

Als je gaat ondernemen, start je meestal als eenmanszaak. Een logische keuze. Om je heen hoor je veel ondernemers die overstappen naar een bv, omdat dat “zoveel voordelen biedt” en “fiscaal veel interessanter” is. Maar is dat ook zo? 

Even voorstellen
Laat ik beginnen met me even kort voor te stellen: mijn naam is Remco Schel en sinds september werk ik als junior assistent-accountant AA bij Philipsen Accountants | Adviseurs. Als beginnend accountant ben ik vooral bezig met administraties en jaarrekeningen. Daarnaast vind ik het signaleren van advieskansen een mooi onderdeel van mijn werk. Zo hoor ik dat de overstap van eenmanszaak (emz) naar bv voor veel ondernemers best wel een ding is. Wanneer kun je dat het beste doen en is het wel echt beter? Deze vragen hebben mijn nieuwsgierigheid getriggerd en vandaar nu deze blog. Ik hoop dat je na het lezen een beetje beter weet welke richting voor jouw eenmanszaak de beste is.

Omslagpunt
Als je gaat googelen naar het omslagpunt kom je bedragen tegen uiteenlopend van € 100.000 tot € 200.000 winst per jaar. Dat is nogal een verschil… Dan maar het gemiddelde pakken? Dat is niet de oplossing. Eigenlijk bestaat er maar één juist antwoord: het omslagpunt om over te stappen van een eenmanszaak naar een bv is niet zwart-wit. Dit is voor iedere ondernemer namelijk anders. Ja, ik weet het, niet echt een bevredigend antwoord, maar er is méér dan alleen een fiscale reden om je onderneming om te zetten in een andere rechtsvorm.

"Het grote voordeel van een BV? Je mag de winst oppotten."

Uitstellen van belasting
Het belastingpercentage dat je moet afdragen over de winst kan voor een emz oplopen tot circa 52% (inkomstenbelasting). Voor de winst van een bv betaal je vennootschapsbelasting die maximaal ‘slechts’ 25% is. Dat klinkt meteen een stuk interessanter. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je in een bv ook nog 25% inkomstenbelasting betaalt over de winst die je uitkeert aan aandeelhouders. Grote voordeel van een bv is dat je de winst mag oppotten en je pas belasting betaalt als je het gaat uitkeren. Zo kun je het betalen van de belasting dus renteloos uitstellen.

Kosten
Een bv kan in bepaalde gevallen dus leiden tot een lagere belastingdruk dan een emz., maar er zijn meer punten van belang bij het maken van je keuze. Bij een bv ben je verplicht om een minimumbedrag aan salaris uit de bv op te nemen. Ook het overstappen van een emz naar een bv brengt kosten met zich mee: dit doe je namelijk via een notaris en die werken (helaas) ook niet voor niks. Jaarlijks moet je als bv ook jaarstukken opstellen en indienen bij de KvK.

"Het risico bestaat dat je in de schuldsanering terecht komt."

Persoonlijke aansprakelijkheid
Een ander belangrijk punt: je aansprakelijkheid. Als je emz groeit, groeit ook het risico. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je 100% persoonlijk aansprakelijk. Gaat het mis met je onderneming, dan kunnen schuldeisers ook bij jou persoonlijk aankloppen voor de schulden. Zo kan het gebeuren dat je misschien wel je huis moet verkopen of zelfs in de schuldsanering terecht komt.

Een bv is een rechtspersoon, waardoor je als bestuurder niet aansprakelijk bent voor de schulden van je bv. Je kunt dus nooit meer verliezen dan wat je in je bv geïnvesteerd hebt. Er wordt wel van je verwacht dat je je als verantwoordelijk ondernemer inzet, want waag je je bijvoorbeeld aan fraude dan kun je wél persoonlijk aansprakelijk gehouden worden.

Je zou het bijna vergeten
Oké, dus je moet kijken naar het fiscale voordeel, bijkomende kosten en aansprakelijkheid. Maar, er zijn nog meer zaken die je keuze voor een emz of bv kunnen beïnvloeden. Ben je op zoek naar investeerders? Dat gaat makkelijker als bv. Als investeerder in een emz ben je namelijk ook persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf en daar zitten investeerders meestal niet op te wachten.

"Er is méér dan alleen fiscaal voordeel."

En wat denk je van het imago van je bedrijf? Een emz wekt bij veel mensen het beeld op van klein, informeel en persoonlijk. Niks mis mee natuurlijk, als dat ook bij je organisatie past. Een bv wordt veelal gezien als professioneler en groter. Is dit een belangrijk punt in je overweging, luister dan vooral goed naar je gevoel.

Conclusie
Het is een schot voor open doel, maar ik kan maar één conclusie trekken: of je van een eenmanszaak over moet stappen naar een bv is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. Zoals je hebt gelezen zijn er heel wat meer punten waar je over na moet denken dan alleen ons belastingstelsel. Mijn advies? Vraag een accountant/ adviseur om met je mee te kijken én denken. Want dat is wat een goede accountant/ adviseur doet; hij geeft niet alleen een beeld van je cijfers, maar kijkt ook naar jou als persoon, jouw onderneming en jouw wensen. Het gaat om méér dan alleen cijfers.

Wil jij een goed onderbouwde keuze maken in het wel of niet overstappen naar een bv? Laat het mij of mijn collega’s weten, wij komen graag een keer bij je langs. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 15 November 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs