Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Geef je bitcoins op bij de fiscus

Geef je bitcoins op bij de fiscus

Ondanks dat de koers van de bitcoin vrijwel dagelijks varieert, is het speculeren met bitcoins erg populair. Bart van Geffen, assistent-accountant bij Philipsen Accountants | Adviseurs: “Vergeet deze niet bij de aangifte te melden. Hoe? We leggen het je uit.”

Bij bitcoins zijn schommelingen van tientallen procenten per dag geen uitzondering. Hoe moet je deze dan aangeven? Bart: “Voor je aangifte inkomstenbelasting is alleen de waarde op de peildatum van box 3 van belang. Voor de komende aangifte over 2017 is dat dus de koers op 1 januari 2017. Die was toen zo'n 950 euro. Dat de huidige waarde vele malen hoger ligt, is pas voor je aangifte over 2018 van belang.”

Verplichting
Bitcoin-transacties zijn in principe anoniem. Maar je bent verplicht om je bezit op te geven. Bart: “De Belastingdienst beschikt over veel verschillende controlemethodes. Je bitcoin-aankopen gaan in vrijwel alle gevallen via een bank. Banken zijn in Nederland verplicht de fiscus inzage te geven in dergelijke transacties. Ook met buitenlandse banken bestaan hierover onderlinge afspraken.” Ook heeft de fiscus zicht op dure aankopen. Koop je bijvoorbeeld van je winst op bitcoins een nieuwe auto, dan kan de fiscus je vragen waarmee je deze hebt gefinancierd. Doe je dit alles niet, dan zal de inspecteur navorderen plus een fikse boete opleggen.

Heb je vragen over dit bericht? Neem dan contact op met Bart van Geffen via: bartvangeffen@philipsen.nl of via 024 64 88 666 (en vraag naar Bart van Geffen).

Plaatsingsdatum: 01 Februari 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs