Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Gevolgen WOZ-waarden voor afschrijving bedrijfspand

Gevolgen WOZ-waarden voor afschrijving bedrijfspand

Vanaf dit jaar heeft de WOZ-waarde van je bedrijfspand meer invloed op de afschrijving van je pand.

Wijziging regels afschrijving bedrijfspand
De WOZ-waarde van je bedrijfspand is bepalend voor tal van heffingen. Vanaf dit jaar is de WOZ-waarde nog belangrijker geworden vanwege een wijziging van de regels met betrekking tot de afschrijving van je pand.

Voor bv’s is bepaald dat er vanaf 2019 afgeschreven kan worden tot de WOZ-waarde van het betreffende pand. Voorheen kon je in sommige situaties nog afschrijven tot 50% van de WOZ-waarde. De nieuwe regel beperkt je afschrijvingsmogelijkheden dus flink. Een voorbeeld:

Je hebt een bedrijfspand met een boekwaarde van € 2,4 miljoen. De WOZ-waarde wordt ook op € 2,4 miljoen vastgesteld. Na taxatie blijkt je pand een waarde van € 2,2 miljoen te hebben. Indien je bezwaar maakt op de WOZ-waarde en deze ook aangepast wordt naar € 2,2 miljoen kun je nog maximaal € 200.000 afschrijven op het pand.

Stel: je hebt het pand jaren geleden gekocht voor € 4,5 miljoen en je wilt het in 40 jaar afschrijven tot een restwaarde van € 500.000. Je mag dan in 2019 en 2020 nog € 100.000 afschrijven (1/40 x (€ 4.500.000 -/- € 500.000). Daarna bedraagt de boekwaarde € 2,2 miljoen en is deze gelijk aan de WOZ-waarde. Je mag dan niet meer verder afschrijven.

Maak je geen bezwaar en blijft de WOZ-waarde € 2,4 miljoen dan kun je dus niks meer afschrijven.

Deze nieuwe regels zijn alleen van toepassing voor bv’s en gelden dus niet voor eenmanszaken en VOF’s.

Bezwaar maken bij te hoge WOZ-waarde
Door deze wijziging in de regels rondom het afschrijven van je bedrijfspand is het nog belangrijker om bezwaar te maken bij een te hoge WOZ-waarde. Houd je WOZ-waarde dus goed in de gaten.

Wil je meer weten over de gevolgen voor jouw bv door deze gewijzigde regelgeving, neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 10 Juni 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs