Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Hoe lang moet je je administratie bewaren?

Hoe lang moet je je administratie bewaren?

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om je zakelijke documenten te bewaren, maar welke documenten moet je bewaren en hoe lang precies?

Basisgegevens moeten 7 jaar bewaard blijven
Vanuit de Belastingdienst is iedere ondernemer verplicht om zijn administratie minimaal 7 tot 10 jaar te bewaren. Dit noemen ze de “fiscale bewaarplicht”. Het is afhankelijk van het type document hoe lang exact. Voor de basisgegevens geldt dat je ze minimaal 7 jaar moet bewaren. Basisgegevens zijn:

  • het grootboek
  • de debiteuren- en crediteurenadministratie
  • de voorraadadministratie
  • de in- en verkoopadministratie
  • de loonadministratie

Let op: lever je digitale diensten (elektronische, telecommunicatie- en/of radio- en televisieomroepdiensten) dan geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Lees hier meer over digitale diensten.

10 jaar bewaarplicht voor onroerende zaken
Gegevens van onroerende zaken moeten niet 7, maar 10 jaar bewaard blijven. Dit in verband met de herzieningstermijn van de aftrek voorbelasting voor onroerende zaken, zoals bedrijfspanden. 

Digitaal of op papier?
De bewaarplicht geldt zowel voor papieren documenten als digitale bestanden en computerprogramma’s. Je moet er dus voor zorgen dat al deze programma’s, bestanden en documenten bij een controle beschikbaar zijn. Zo behoort bijvoorbeeld je zakelijke agenda die je bijhoudt op je smartphone óók tot je administratie. 

Daarnaast is ook de wijze waarop je een factuur bewaart belangrijk. Je moet ze namelijk altijd bewaren in de vorm waarin je ze ontvangt. Dus ontvang je een factuur digitaal, dan moet je deze digitaal bewaren. En voor facturen per post geldt dus dat je het fysieke papier moet bewaren. Natuurlijk mag je wel een scan maken of een digitale factuur uitprinten voor je eigen administratie, maar het oorspronkelijke bestand moet blijven bestaan.

Wil je graag meer weten over hoe lang je welke documenten moet bewaren en op welke wijze? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 11 Februari 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs