Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Huur je zzp’ers in? Zorg dat je de regels kent!

Huur je zzp’ers in? Zorg dat je de regels kent!

Van de ruim 100 bezochte bedrijven blijkt ruim 56% onjuist te handelen bij het inhuren van zzp’ers.

Wet DBA
De fiscale positie van zzp’ers heeft al jaren de aandacht van de politiek. Op dit moment is de Wet DBA van toepassing, waarin gewerkt wordt met modelovereenkomsten die goedgekeurd kunnen worden door de Belastingdienst. Deze wet zou zekerheid moeten geven over de vraag of er wel of niet sprake is van schijnzelfstandigheid, maar dat blijkt in de praktijk toch erg lastig te zijn. Precies daarom wordt er nu gekeken naar een opvolger van de Wet DBA. 

Onderzoek
Uit onderzoek van de Belastingdienst bij ruim 100 bedrijven blijkt dat 56% in meer of mindere mate niet juist handelt. Bij 12 van deze bedrijven wordt een vervolgonderzoek ingesteld, omdat er kwaadwillendheid wordt vermoed.

Foutje: dienstbetrekking of zelfstandig?
Het gaat vooral fout als er een zzp’er wordt ingehuurd, terwijl het in feite om een dienstbetrekking gaat. Wat is dan een dienstbetrekking? Een paar kenmerken:

  • Er bestaat een gezagsverhouding
  • De zzp’er kan het werk niet zelf indelen
  • Er is sprake van een langdurige samenwerking
  • Er wordt niet volgens de modelovereenkomst gewerkt

Denk je een zzp’er in te huren, maar blijkt dat het toch om een dienstbetrekking gaat? Dan kan de Belastingdienst bij sprake van kwaadwillendheid naheffingen opleggen. Zorg er dus voor dat de opdracht die je bij een zzp’er neerlegt niet de kenmerken van een dienstbetrekking heeft, gebruik bij twijfel een modelovereenkomst en handel hiernaar.

Het kabinet streeft ernaar om per 1 januari 2020 de opvolger van de Wet DBA in te laten gaan.

Wil je meer weten over hoe om te gaan met het inhuren van zzp’ers? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 18 Maart 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs