Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Identiteit zzp’er beter beschermd

Identiteit zzp’er beter beschermd

Goed nieuws voor zzp’ers! Dankzij de nieuwe privacywet (AVG) verdwijnt het BSN-nummer uit het btw-nummer, waardoor de kans op identiteitsfraude veel kleiner wordt. Wil je weten hoe het zit? Wij leggen het graag even uit.

Op korte termijn krijgen zzp’ers, en ondernemers voor de inkomstenbelasting, een ander btw-nummer. Het btw-nummer is op dit moment gekoppeld aan het BSN-nummer. Uit onderzoek blijkt dat dit niet is toegestaan. Het is in strijd met de strengere privacywet AVG die eind mei is ingegaan.

AVG zet streep door BSN in btw-nummer zzp’er
Een en ander volgt uit een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Doordat het BSN-nummer is verwerkt in het btw-nummer is het heel eenvoudig om identiteitsfraude te plegen. Als zzp’er ben je verplicht het btw-nummer, rekeningnummer en de NAW-gegevens te vermelden op je factuur. De combinatie van deze gegevens is fraudegevoelig. Zo kan iemand bijvoorbeeld op naam van de zpp’er producten bestellen zonder de factuur te voldoen. De AP wil daarom dat de fiscus uiterlijk op 1 januari 2019 andere btw-nummers aan zzp'ers en ondernemers voor de inkomstenbelasting toekent.

Wijziging btw-nummer per 1 januari 2019
De staatssecretaris van Financiën heeft begrip voor het standpunt van de AP, maar vraagt zich af of de termijn van 1 januari 2019 haalbaar is. Het btw-nummer is een belangrijk en veel gebruikt fiscaal nummer. Daarnaast betekent een wijziging van het btw-nummer voor de meeste zpp’ers extra kosten. Wil je weten wat de gevolgen voor jouw onderneming zijn? Neem contact met ons op via 024 648 86 66 of stuur een e-mail naar philipsen@philipsen.nl

Plaatsingsdatum: 24 Juli 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs