Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Jonge kandidaat, starter, schoolverlater… Discriminerende functie-eisen of heldere vacaturetekst?

Jonge kandidaat, starter, schoolverlater… Discriminerende functie-eisen of heldere vacaturetekst?

Discriminatie op de arbeidsmarkt
Door in een vacaturetekst te vragen naar een starter of schoolverlater maak je (indirect) onderscheid op grond van leeftijd. Dit kan aangemerkt worden als leeftijdsdiscriminatie en is alleen toegestaan als je hier als werkgever een objectieve rechtvaardiging voor hebt. Zo’n objectieve rechtvaardiging kan zijn wanneer je een gevarieerde samenstelling van je personeel wil bereiken, omdat dit belangrijk is voor de continuïteit van de onderneming. Je moet dan wel het leeftijdsonderscheid gemotiveerd weergeven in de vacaturetekst.

Wat mag wel?
Als je geen objectieve rechtvaardiging hebt lijkt het lastig wat je wel en niet mag vragen, maar er is een goed uitgangspunt: beschrijf de zwaarte van de functie en niet de leeftijd van de gewenste kandidaat. Met dit uitgangspunt in gedachten kun je termen als junior en senior prima gebruiken zolang ze op de functie slaan. Dus junior functie of senior functie. Ook kun je de juiste kandidaten bereiken met omschrijvingen als minimale werkervaring en jonge, snelgroeiende onderneming.

Wil je graag meer weten over het werven van goede kandidaten mét goede vacatureteksten? Neem dan contact op met onze collega Chantal Fleuren. Zij is telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 13 September 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs