Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Lage btw-tarief van 6% naar 9%. Wat moet je als ondernemer regelen?

Lage btw-tarief van 6% naar 9%. Wat moet je als ondernemer regelen?

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief omhoog, van 6% naar 9%. Wat moet je als ondernemer regelen, zodat je klaar bent voor deze tariefswijziging?

  • Werk je met een kassa, zorg dan dat je kassasysteem per 1 januari 2019 aangepast is.
  • Verstuur je in 2019 facturen met omzet belast met het lage btw-tarief, zorg dan dat je 9% btw hanteert.
  • Houd bij het opstellen van offertes voor levering of prestaties in 2019 nu al rekening met 9% btw.
  • Zorg dat je in je boekhoudprogramma per 1 januari 2019 het juiste btw-percentage boekt. Bij de meeste (online) boekhoudprogramma’s zal dit percentage automatisch worden toegevoegd, maar controleer het voor de zekerheid als je gaat beginnen met het verwerken van je administratie van 2019.

Welk btw-tarief moet je berekenen?
Om het juiste btw-tarief te bepalen moet je kijken welk stelsel je toepast: het kasstelsel of het factuurstelsel. Bij het kasstelsel is het moment van betaling leidend. Bij het factuurstelsel is de factuurdatum leidend. Een paar voorbeelden:

Voorbeeld 1 - kasstelsel
De ondernemer in dit voorbeeld hanteert het kasstelsel. Hij heeft eind 2018 een prestatie geleverd, er zijn nu twee mogelijkheden:

  • de betaling vindt plaats in 2018; er is 6% btw verschuldigd
  • de betaling vindt plaats in 2019; er is 9% btw verschuldigd

Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat prestaties geleverd in 2018 ook in 2018 betaald worden. Zo voorkom je dat de afnemer het hogere tarief moet betalen.

Voorbeeld 2 – factuurstelsel

De ondernemer in dit voorbeeld levert goederen en diensten aan andere ondernemers en verzorgt daarvoor een factuur. Ook nu zijn er twee opties:

  • als de prestatie in 2018 verricht is, maar je maakt de factuur pas in 2019, dan moet je 9% btw berekenen
  • als de prestatie in 2018 verricht is en je maakt de factuur ook in 2018, dan moet je 6% btw berekenen

Werk je met het factuurstelsel en lever je aan particulieren? Dan is het moment van levering/ prestatie doorslaggevend voor het btw-tarief.

Om het makkelijker te maken 

Behalve het stelsel dat je hanteert en moment van levering/ prestatie moet je ook kijken of er sprake is van vooruitbetaling. Om het overzichtelijk te houden is hiervoor een stroomschema gemaakt dat je middels maximaal 3 vragen naar het juiste tarief leidt. Het stroomschema kun je hier downloaden.

Retournering van producten
Worden er in 2019 producten geretourneerd die in 2018 zijn ingekocht/ verkocht met 6% btw, dan moet er op de creditfactuur gewerkt worden met 6% btw.

Zorg dat je goed voorbereid bent op de verhoging van het lage btw-tarief, dat voorkomt je een hoop administratieve rompslomp achteraf. Heb je hulp en/of advies nodig bij het aanpassen van je administratie? Wij staan voor je klaar. We zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 10 December 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs