Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Pech onderweg, wat mag je vergoeden?

Pech onderweg, wat mag je vergoeden?

Kun je een medewerker met autopech financieel helpen? En hoe zit dat met de belasting?

Auto van de zaak of privé?
Een medewerker die met autopech langs de weg staat is heel vervelend. Als werkgever kun je natuurlijk een helpende hand toesteken. Maar hoe zit dat fiscaal?

Heeft je medewerker een auto van de zaak, dan mag je hulp bij pech onderweg belastingvrij vergoeden of verstrekken. Het maakt hierbij niet uit of de autopech tijdens een zakelijke rit of privérit plaatsvindt.

Rijdt je medewerker met zijn privé auto, dan is het een ander verhaal. De pechhulp die je voor hem of haar betaalt is dan in beginsel belast. Je werknemer moet hierover belasting betalen. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat kosten van de pechhulp gedekt worden door de kilometervergoeding.

Kosten privéauto onbelast vergoeden
Er is een optie om de pechhulp voor een privéauto van een medewerker toch onbelast te vergoeden, namelijk via de werkkostenregeling (WKR). Door deze regeling wordt de werknemer niet belast. Mocht blijken dat je als werkgever in 2019 meer dan 1,2% van de totale loonsom uitgeeft, dan betaal je hier alsnog 80% eindheffing over.

Aftrekken van de winst
Kies je ervoor om de pechhulp voor uw medewerker te betalen, dan mag je deze kosten altijd aftrekken van de winst. Het maakt daarbij niet uit of ze belast zijn, onbelast of ondergebracht in de werkkostenregeling.

Wil je meer weten over het vergoeden van autokosten voor je werknemers of de mogelijkheden van de WKR? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 01 Juli 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs