Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Personeel inlenen? Zo beperk je jouw inlenersaansprakelijkheid.

Personeel inlenen? Zo beperk je jouw inlenersaansprakelijkheid.

Leen je weleens personeel in voor jouw onderneming? Dan loop je het risico op hoge boetes en/of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als je de zaken niet goed geregeld hebt. Koen Hijl vertelt je in dit artikel hoe je de inlenersaansprakelijkheid kunt beperken.

Wanneer is er sprake van inlenen?
Koen: “Heb jij personeel dat in dienst is bij een andere onderneming, maar onder jouw leiding of toezicht werkzaamheden verricht in jouw onderneming dan is er sprake van inleen. De andere partij is de uitlener. Denk hierbij aan payrollorganisaties, een uitzendbureau of een collega-ondernemer die zijn personeel tijdelijk aan jou uitleent. Blijft het personeel onder leiding en toezicht van de andere ondernemer, dan is er geen sprake van inlenen maar van aannemen van werk. Je kunt dan niet als inlener aansprakelijk gesteld worden, maar mogelijk krijg je wel te maken met de ketenaansprakelijkheid.”

Inlenersaansprakelijkheid en hoe deze te beperken?
Als inlener kun je door de Belastingdienst aansprakelijk worden gesteld als de uitlener de loonheffingen en btw niet betaalt. En dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen! Koen: “Er is een aantal maatregelen die je kunt treffen om jouw aansprakelijkheid te beperken. Van de uitlener ontvang je een factuur, het deel dat bestemd is voor loonheffing en btw kun je storten op een G-rekening. Dit is een geblokkeerde rekening van de uitlener. Voor het gestorte bedrag kun je dan niet meer aansprakelijk gesteld worden. Voldoen jouw organisatie en de uitlenende organisatie aan bepaalde voorwaarden, dan kun je een beroep doen op de ‘disculpatieregeling’.  Een van de voorwaarden is dat de uitlener opgenomen moet zijn in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Op de website van de SNA kun je checken welke uitleners aan deze eisen voldoen. Voldoe je aan alle voorwaarden voor de disculpatieregeling dan kun je niet aansprakelijk worden gesteld, ook niet als achteraf blijkt dat de uitlener te weinig loonheffing of btw heeft afgedragen.”

Wat kun je nog meer doen?
“Elke ondernemer die personeel uitleent is verplicht dit te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Leen je personeel in van een ondernemer die deze uitleen niet heeft geregistreerd, dan riskeer je een boete tussen de € 12.000,- en € 48.000,-. Eenzelfde boete kan worden opgelegd aan de uitlener. Maar let op: een juiste registratie bij de KvK levert nog geen vrijwaring voor de inlenersaansprakelijkheid op! Controleer altijd – voordat je zaken gaat doen – of de uitlener correct bij de KvK is geregistreerd. Je doet dit eenvoudig met de gratis Waadi-check op de website van de KvK. Ook kun je de uitlener verzoeken bij de Belastingdienst een verklaring op te vragen waarin is aangegeven dat hij alle loonheffingen en btw heeft betaald. Deze verklaring geeft jou als inlener een beeld van de risico’s die je loopt, maar het geeft je geen vrijwaring.”, aldus Koen.

Wil je personeel inlenen of heb je al ingeleende medewerkers in jouw onderneming? Neem dan contact op met Koen. Hij neemt graag samen met jou de risico’s en risicobeperkingen door. Koen bereik je telefonisch op 024 – 64 88 666 of mail naar koenhijl@philipsen.nl.

Plaatsingsdatum: 10 Oktober 2017

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs