Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Reële rente bij hypothecaire lening kind

Reële rente bij hypothecaire lening kind

Geld lenen aan je kind voor de aanschaf van een woning kan fiscaal interessant zijn. Houd er wel rekening mee dat je een reële rente in rekening brengt om navorderingen te voorkomen.

Aftrekbaar en lagere belasting
Als je geld leent aan je kind voor de aankoop van een woning, dan is de hypotheekrente hierop voor je kind gewoon aftrekbaar. Bij jou is het forfaitaire rendement van box 3 belast, dat veel lager kan liggen. Het is wel een vereiste dat de rente die je bij je kind in rekening brengt reëel is, anders kan de inspecteur navorderen.

Wat is een reële rente?
De hoogte van de rente die je afspreekt is afhankelijk van de looptijd en omstandigheden. Hoe groot is bijvoorbeeld het risico dat de lening niet terugbetaald wordt? En worden er (reële) zekerheden gesteld? De rente moet reëel zijn en dus ook niet te veel afwijken van wat een kredietverstrekker zou hanteren.

Terugschenken van hoge rente
Het hanteren van een hoge rente is fiscaal vaak voordelig. Voor je kind is de rente namelijk aftrekbaar en bij jou wordt het forfaitaire rendement van box 3 belast. Je kind moet de rente natuurlijk wel op kunnen brengen. Een mogelijkheid is om een deel van de rente terug te schenken aan je kind.

Waar ligt de grens?
Wil je een hogere rente hanteren, houdt er dan rekening mee dat deze aanvaardbaar moet zijn. Een praktijkvoorbeeld:

Onlangs kwam een zaak voor de rechter, waarbij ouders hun kind een lening hadden verstrekt tegen een rente van 9% met een looptijd van 15 jaar. De gangbare rente bij kredietverstrekkers was op dat moment 3% bij een grote mate van zekerheid over de terugbetaling. Deze zekerheid ontbrak in dit geval.

De rechter vond een hogere rente vanwege het ontbreken van de zekerheid van terugbetaling aanvaardbaar, maar 9% vond hij te hoog. Een rente van 4,5% vond hij wel aanvaardbaar, zodat het deel boven de 4,5% als schenking werd aangemerkt en niet aftrekbaar was voor het kind.

Zoals je leest kun je dus niet lukraak een rentepercentage kiezen. Deze moet reëel zijn en passend bij de omstandigheden. Wil je hier meer over weten of graag eens met ons sparren over je mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 29 April 2019

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs