Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Stop ziektewet-verzekering bij overstap naar bv

Stop ziektewet-verzekering bij overstap naar bv

Bij de overstap naar een bv dien je een eventuele vrijwillige ziektewet-verzekering bij het UWV zelf te beëindigen. Wanneer je dit vergeet, dan betaal je de premie voor niets. Bij ziekte heb je namelijk geen recht op een uitkering uit deze verzekering.

Wat is de vrijwillige ziektewet-verzekering?
Dit is een verzekering van het UWV voor ondernemers met een eenmanszaak of zzp’ers, die zich willen verzekeren voor de ziektewet. Je hebt dan, als je voldoet aan de voorwaarden, bij ziekte recht op een uitkering.

Wat verandert er bij de overstap naar een bv?
Wanneer je als ondernemer overstapt naar een bv treed je als werknemer in dienst. Ook de directeur-grootaandeelhouder (dga) is in dienst bij de bv. De bv is verplicht om bij ziekte het loon twee jaar door te betalen. In die periode heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Wettelijk is bepaald dat er geen ziektewetuitkering wordt betaald als er recht bestaat op loon. Het heeft dus geen zin premie te betalen voor een vrijwillige verzekering voor de ziektewet bij het UWV.

Waarom overstappen naar een bv?
De overstap naar een bv brengt ook voordelen met zich mee. Ondernemers overwegen een overstap bij een structureel hoge winst die niet volledig consumptief wordt gebruikt. Als bv mag je namelijk overwinst onbelast oppotten.

Beëindig vrijwillige ziektewet-verzekering
Let op! Bij een overstap naar een bv moet je zelf de vrijwillige ziektewet-verzekering beëindigen. Bij ziekte ontvang je geen uitkering uit deze verzekering en krijg je geen premie terug wanneer je de verzekering achteraf beëindigt. Dit is onlangs bevestigd door de Centrale Raad van Beroep, de rechter inzake uitkeringsgeschillen.

Betere voorlichting
Het UWV informeert verzekerden over deze kwestie op verschillende manieren. Toch heeft de staatssecretaris naar aanleiding van bovengenoemde rechtszaak contact opgenomen met het UWV om te bezien of betere voorlichting nodig is.

Heb je vragen over de overstap naar een bv? Onze adviseurs helpen je graag. Je bereikt ze via 024 648 86 66 of per e-mail via philipsen@philipsen.nl

Plaatsingsdatum: 16 Augustus 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs