Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Stoppen met je onderneming? Doe het slim!

Stoppen met je onderneming? Doe het slim!

Ga je stoppen met je onderneming? Dan maak je mogelijk stakingswinst. Door een lijfrente te kopen kun je de belastingheffing over die winst uitstellen en zo laag mogelijk houden. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. We vertellen je er graag meer over.

Wat is stakingswinst?
Stakingswinst is de winst die je maakt door te stoppen met je onderneming. Denk aan reserves die in het bedrijf zitten of de winst die je maakt omdat je jouw bedrijf boven boekwaarde kunt verkopen. Zo zijn bedrijfspanden vaak meer waard dan de waarde waarvoor deze in de boeken staan. Over de stakingswinst betaal je belasting. Dit kan behoorlijk oplopen.

Belastingheffing uitstellen
Door een lijfrente te kopen kun je belastingheffing over de stakingswinst uitstellen. Het fijne gevolg hiervan is dat je pas belasting betaalt wanneer de lijfrentetermijn wordt uitgekeerd. 

Betaal minder belasting
Het belangrijkste voordeel van het uitstellen van de belastingheffing is dat je zo het tarief matigt. Bij betaling ineens valt waarschijnlijk een groot deel van de stakingswinst in het toptarief van 51,95%. Kies je ervoor een lijfrente te kopen en zo de belastingheffing te spreiden dan bedraagt het tarief tot € 68.507 slechts 40,85%. Ook betaal je de verschuldigde belasting op een later tijdstip waardoor je renteloos uitstel van betaling hebt. 

Wat is het maximale bedrag?
Voor een lijfrente gelden tal van voorwaarden. Ook zijn er grenzen gesteld aan de maximumbedragen voor omzetting van de stakingswinst. In de meeste gevallen is de vrijstelling € 113.569. Ben je echter tussen de 51 en 61 jaar oud en gaat de lijfrente direct in, dan geldt een vrijstelling van € 227.126. De grootste vrijstelling in 2018 bedraagt € 454.237 en geldt alleen voor ondernemers die bij staking 61 jaar of ouder zijn, invalide zijn of komen te komen overlijden. 

Houd je aan de voorwaarden
Een ondernemer die een lijfrente aanschaft moet aan de geldende voorwaarden voldoen. Zo kwam er onlangs een zaak voor de rechter waarbij de betreffende ondernemer zich niet aan de voorwaarden gehouden had. Hij had per abuis een ’uitkering bij ontslagvergoeding’ gekocht, die niet voldeed aan de voorwaarden voor een lijfrente. Dat de intentie had bestaan een lijfrente aan te schaffen, mocht niet baten. De gestorte koopsom van € 100.000 was dus ineens belast.

Heb je vragen over de aankoop van een lijfrente bij staking van je onderneming? Wij helpen je graag. Bel ons op 024 648 86 66 of stuur een e-mail naar philipsen@philipsen.nl

Plaatsingsdatum: 28 Juni 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs