Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Vastleggen aanbiedingsregeling aandelen bv

Vastleggen aanbiedingsregeling aandelen bv

Je business partner overlijdt plotseling en zijn aandelen én zeggenschap gaan naar zijn echtgenote. Wat doe je?

Voorkom problemen
Als je met meerdere aandeelhouders in een bv zit is het verstandig om goed na te denken wat er met de aandelen moet gebeuren als één van de aandeelhouders komt te overlijden. Door dit samen af te stemmen én duidelijk vast te leggen in een zogenaamde statutaire aanbiedingsregeling voorkom je een hoop problemen en discussies als een aandeelhouder wegvalt.

Wie heeft gelijk?
Het is op papier lastig uit te leggen, maar we gaan het proberen. Stel:

  • Jij bent 100% aandeelhouder van “Fictief BV”.
  • “Fictief BV” houdt samen met “Fantasie BV” alle aandelen van “Denkbeeldig BV”
  • “Fantasie BV” heeft twee aandeelhouders: Karel heeft 49% van de aandelen, Dirk heeft 51%

Bij de oprichting van “Denkbeeldig BV” hebben jullie in de statuten laten vastleggen dat wanneer de zeggenschap in “Fictief BV” of “Fantasie BV” wijzigt, de aandelen aan de andere partij aangeboden moeten worden. Onverhoopt komt Karel te overlijden en verkrijgt zijn vrouw de aandelen.

Jij vindt dat door deze wijziging de aandelen die “Fantasie BV” in “Denkbeeldig BV” heeft aan jou aangeboden moeten worden, omdat de zeggenschap in “Fantasie BV” is gewijzigd. Karel is er namelijk niet meer. De vrouw van Karel denkt hier anders over: volgens haar is de zeggenschap niet gewijzigd, omdat Dirk nog steeds 51% van de aandelen heeft.

Wie heeft er nu gelijk?

Ellenlange discussie
In dit voorbeeld is het begrip zeggenschap niet duidelijk omschreven. In zo’n situatie moet er gekeken worden naar de bedoeling die de betrokken partijen hadden bij het opstellen van de statuten. Dat is echter lastig (zo niet onmogelijk) nu één van de partijen overleden is. Het gevolg: dit wordt een ellenlange discussie. En laten we eerlijk zijn, dat is niet waar je op zit te wachten. Ons advies? Voorkom dit soort problemen en zorg dat je goed vastlegt wanneer aandelen wel of niet aangeboden moeten worden.

Het opstellen van een statutaire aanbiedingsregeling komt erg nauwkeurig. Wij kunnen deze opstellen of hierbij adviseren. We zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 03 December 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs