Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Verplicht energielabel C voor kantoren

Verplicht energielabel C voor kantoren

Naar verwachting geldt vanaf 1 januari 2023 de energielabel C-verplichting voor kantoren groter dan 100 m2. Om hieraan te voldoen moet naar schatting meer dan de helft van de kantoren in Nederland maatregelen nemen. Voldoet je pand niet aan de eisen, dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken.

Wat verstaat men onder een kantoor?

Een kantoorgebouw is een gebouw (of een gedeelte ervan) met alleen één of meer kantoorfuncties of nevenfuncties (zoals een bedrijfsrestaurant of vergaderzalen). Het kan een afzonderlijk gebouw zijn, maar ook onderdeel van een groter gebouw. De labelplicht geldt voor het gehele kantoorgebouw, inclusief nevenfuncties. Er gelden echter een paar uitzonderingen, waaronder:

  • Het kantoor wordt gebruikt als nevenfunctie, waarbij minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlakte een kantoorfunctie heeft.
  • Monumenten.
  • Binnen 2 jaar te slopen / transformeren / onteigenen panden.

Energieneutraal

Met een energielabel van A, B of C voldoet je kantoor aan de norm voor 2023. De rijksoverheid streeft echter naar een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. Ook voor bestaande bouw. Zeker iets om rekening mee te houden als je je gaat verdiepen in de mogelijkheden om je kantoor energiebesparend te maken.

Financiële ondersteuning

2023 lijkt misschien ver weg, maar het is verstandig om je nu alvast te verdiepen in de opties om je kantoor energiebesparend of zelfs energieneutraal te maken. Met een goede planning van je (energie)investeringen optimaliseer je namelijk je voordeel. Zo is het in sommige gevallen gunstiger om je investering over meerdere jaren te spreiden.

Wil je graag meer weten over de energielabel C-verplichting en/of de mogelijke financiële regelingen? Onze adviseurs helpen je graag. We zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 17 September 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs