Vragen? Mail ons!
Bel ons
Home > Nieuws > Zakelijk aftrekbaar of niet?

Zakelijk aftrekbaar of niet?

Een privévliegtuig voor woon-werkverkeer, een goede fles wijn van € 2.000… Zakelijk aftrekbaar of toch niet? Welke bewijslast heb je?

Zakelijke kosten zijn aftrekbaar van de winst
Iedere ondernemer weet dat zakelijke kosten aftrekbaar zijn, maar er zijn nogal eens discussies of bepaalde kosten wel zakelijk zijn. Wat doe je als de inspecteur de door jouw benoemde zakelijkheid bestrijdt?

Twijfel
Het uitgangspunt bij het maken van kosten is dat jij als ondernemer beslist of je deze kosten wel of niet maakt. De inspecteur mag niet op jouw stoel gaan zitten.

Het kan echter wel voorkomen dat er twijfel ontstaat over de zakelijkheid van een uitgave. Vaak gaat het dan om uitgaven waar je privé ook voordeel van hebt (of iemand uit je familie of kennissenkring) of om kosten die een redelijk denkend ondernemer niet zou maken. De inspecteur kan je dan vragen om aannemelijk te maken dat de uitgave zakelijk is.

Een voorbeeld: een tijd geleden stond een onderneming voor de rechter, omdat de inspecteur de aftrek van een wijnfactuur van € 7.000 niet had geaccepteerd. De onderneming had een appartement gehuurd om daar met relaties een goed glas wijn te drinken. 

Bewijs
Heb je kostenposten waarbij twijfel zou kunnen ontstaan, zorg dan altijd voor bewijs: waarom zijn de uitgaven gedaan, wat heeft het opgeleverd, enzovoort? Bij een betwisting door de inspecteur sta je met bewijs sterker. 

In het voorbeeld met de kostbare wijn was er geen of te weinig bewijs: de bv had geen verslagen van de ontmoetingen en ook waren de afspraken niet terug te vinden in de agenda. Het ontbreken van dit soort bewijs trok de zakelijkheid nog meer in twijfel. De aftrek werd geschrapt.

Wil je meer weten over aftrekbaarheid van zakelijke kosten? Wij helpen je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 024 648 86 66 of per mail.

Plaatsingsdatum: 08 November 2018

Delen via

Naar Nieuws overzicht
Meer blogs