Vragen? Mail ons!
Bel ons

 

"Het contact is vaak
persoonlijk, zowel tussen
collega’s als met klanten."

Marc Jansen, Relatiebeheerder Klopt helemaal.
Marc Jansen, Relatiebeheerder
Home > Over Philipsen > Onze partners > Hans Nijenkamp RA

Hans Nijenkamp RA

Mijn naam is Hans Nijenkamp, inmiddels ruim 30 jaar in het MKB werkzaam als accountant. Ik moet bekennen dat de keuze voor accountant geen bewuste keuze was. Als jochie wilde ik graag bankdirecteur worden, maar toen een bankdirecteur was doodgeschoten (ja, ook in die tijd gebeurde dat al), was ik daar wel klaar mee. Toch ben ik uiteindelijk wel in de financiële wereld terechtgekomen en wel bij toeval.

Na het doorlopen van het VWO kom je voor een beroepskeuze te staan. Omdat ik een behoorlijk beta-pakket had gekozen, lag een carrière in de techniek meer voor de hand. Bouwkunde, informatica en wiskunde werden het niet. Niet omdat daar mijn interesse niet ligt, maar ik was simpelweg nog niet toe aan een definitieve keuze. Omdat ik niet bij moeders kookpot was weg te slaan, moest het in de buurt zijn. Alles afstrepen wat je niet wil, is ook een route, waarbij er vanzelf iets overblijft. Uiteindelijk werd het dus de HEAO te Zwolle. Na een gezamenlijk jaar kon er alsnog een keuze worden gemaakt. Bij de HEAO in Zwolle was er in de tachtiger jaren al een mogelijkheid om accountancy te kiezen.

Je kunt niet zeggen dat accountant een beroep is waar kinderen als één van de eerste flitsende beroepen aan denken: eerder krijg je dan antwoorden als politieman of brandweerman. De accountant heeft eerder een imago als saai, grijze muis en dergelijke. Het tegendeel is echter waar. Natuurlijk wordt het beroep ook sterk vormgegeven door (helaas) steeds meer regels, maar in welk beroep is dat niet het geval?

Ik durf te stellen dat het accountantsberoep een erg dynamisch en afwisselend beroep is. Ik zie het als een soort financiële huisarts. Je moet overal verstand van hebben, maar bij echte verdieping worden specialisten ingeschakeld. Het mooie is dat je onderweg naar je werk nooit weet hoe de dag gaat verlopen. Er kan zo maar een cliënt (ja, accountantskantoren hebben cliënten) op de stoep staan, of er kunnen diverse vragen voorbijkomen per telefoon, e-mail of portal.

Als accountant beweeg je je in verschillende culturen. Van medici en directieleden van soms grote ondernemingen tot bouwvakkers en andere werklieden in hun werkkloffie, advocaten, notarissen, fiscalisten, bankmedewerkers en belastinginspecteurs. Er wordt van je verwacht dat je snel van de ene situatie naar de andere kunt schakelen. Dat vergt aanpassingsvermogen, inlevingsvermogen, flexibiliteit tact en kunde.

Een voordeel als accountant is het feit dat er meestal een lange band ontstaat met de cliënt. Dit is een band op basis van vertrouwen. Een cliënt geeft zijn hele financiële hebben en houden in de handen van de accountant. De meeste voldoening krijg ik uit mijn werk als ik word gevraagd voor advies en dan het liefst in complexe situaties. Het in begrijpelijke taal voorschotelen aan de cliënt en adviseren wat voor hem of haar de beste keuze is. Het is geweldig om hierin telkens weer opnieuw een rol te spelen, waarbij je voelt dat je hierbij van waarde bent voor de cliënt. Ík hoop deze rol nog lang te mogen vervullen.

Philipsen

We zijn informeel als het kan, serieus als het moet. We helpen elkaar waar nodig, maar blijven bij onze leest. Onze medewerkers krijgen alle vrijheid. Voor gebakken lucht halen we onze neus op, voor inhoud spitsen we de oren. Als het om werk gaat zijn we bloedserieus, daarbuiten relativeren we graag. We vieren het werk, maar maken ook regelmatig tijd voor een feestje. En wat ook voor onze klanten geldt: samenwerken gaat beter als we iemand écht leren kennen. Denk je dat onze organisatie je past als een jas en wil je in contact komen om te kijken of de 'klik' er is? Kijk dan bij onze vacatures.